Bezlepkové matcha žemličky

Voňavé mini žemle s netradičnou farbou musíte určite vyskúšať! Tak nadýchané a vláčne, pritom bez lepku, mlieka a vajec.

 

Ingrediencie

  • 450 g bezlepkovej múky
  • 2 lyžice instantnej zemiakovej kaše
  • 2 lyžice mletého ľanového semienka
  • 2 cibule na kocky
  • 5 strúčikov cesnaku na plátky
  • 0,5 lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžička celej rasce na posypanie
  • 1,5 kávové lyžičky soli
  • 1,5 kávovej lyžičky cukru
  • 2 kávové lyžičky sušeného droždia
  • 430 ml vlažnej vody
  • 4 g Bio Matcha Tea (lepšiu farbu zaistí Imperial)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice octu

 

Postup

1. Sypké suroviny nasypeme do misy a premiešame.

2. Prilejeme tekuté ingrediencie a vymiesime cesto. Prepracujeme ho minimálne 5 minút.

3. Nenechávame kysnúť. Navlhčenými rukami ihneď formujeme väčšie guličky, ktoré vkladáme do formy na muffiny. Cesto vypĺňa asi 2/3 formičky.

4. Cesto kysne vo forme 45 minút. Potom ho potrieme vlažnou vodou, môžeme narezať kríž a posypeme rascou.

5. Pečieme pri 160 °C asi 20 minút (skúšame špajdľou).

6. Po upečení vyberieme z rúry, žemličky premiestnime na mriežku alebo drevenú doštičku, aby vychladli a nezaparili sa.