V dnešnej dobe sú cukry súčasťou väčšiny priemyselne spracovaných potravín. To síce nie je dôvod na to cukor hneď démonizovať ako drogu, ktorej sa musíme za každú cenu vyhnúť, ale vzhľadom na to, že cukor má veľký vplyv na naše telo i náladu, je lepšie mať jeho konzumáciu pod kontrolou. Pokiaľ vám nevyhovuje množstvo cukru, ktoré denne zjete, či už zo zdravotných, alebo z psychických dôvodov, máme pre vás pár tipov, na čo si dávať pozor.
Nie je cukor ako cukor
Cukor nájdeme v podobe sacharidov vo väčšine potravín.
V mliečnych výrobkoch, v cereáliách, ale v určitom množstve aj v ovocí a zelenine. So sacharidmi si naše telo zvládne celkom ľahko poradiť. Do priemyselne spracovaných potravín sa ale pridávajú ďalšie cukry a dochucovadlá a výsledný mix obsahuje také množstvo cukru, že môže byť pre náš organizmus problematické ho spracovať.
Často sa dosládzajú aj potraviny, u ktorých by nás to možno nenapadalo – jogurt, chlieb, rôzne typy omáčok a dresingov, horká čokoláda, alebo napríklad kečup (niektoré obsahujú až 29 % cukru, čo je väčšie množstvo, než máva napríklad zmrzlina). Cukor nájdeme aj v alkohole, a to nielen v krémových likéroch, ale aj v gine alebo v rume.
Problém pridaných cukrov
Príliš veľké množstvo cukru má za následok zdravotné komplikácie, ako napríklad nadváhu, zvýšenie rizika srdcových chorôb, ale ovplyvňuje aj mozog. Niekto dokonca tvrdí, že cukor spôsobuje závislosť, a to hlavne vďaka tomu, že po sladkom nám stúpa energia, ale rovnako rýchlo zase padá a prichádza „cukrová kríza“, s ktorou sa telo snaží bojovať vyhľadávaním ďalších sladkostí. V priemyselne spracovaných potravinách nájdeme pridané cukry, ktoré sú vlastne len prázdne kalórie. Nezaženú hlad a neobsahujú živiny, takže aj keď ich zjeme veľa, stále sa necítime nasýtení.
Zaujímavé je tiež to, že pridanými cukrami sa často upravuje chuť potravín so zníženým obsahom tuku, a také potraviny potom môžu byť pre naše telo horšie ako klasický tučný variant produktu.
Naopak prírodné cukry nájdeme napríklad v ovocí a spolu s ním zjeme aj vitamíny a množstvo vlákniny, ktorá zaženie hlad, pomôže nám stráviť prírodný cukor pomalšie a nespôsobuje výkyvy krvného cukru.
Ako začať cukrový detox?
Ak aj vás trápi množstvo cukru, ktoré denne zjete, môžete skúsiť vysadiť biely cukor a dochucovadlá. Ak ste zvyknutí jesť veľa sladkého, zo začiatku vám potraviny s menším obsahom cukru zrejme nebudú chutiť. Na výber máte väčšinou dve možnosti – buď môžete skúsiť toto obdobie vydržať a počkať, až si na chuť bez cukru zvyknete (môže to trvať od troch dní až po týždeň či desať dní), alebo môžete postupne znižovať množstvo cukru, ktoré cez deň zjete . Obsah skonzumovaného cukru skúste znížiť na polovicu, a postupne znižujte dávky.
Slaďte medom, čakankovým sirupom, ovocnou šťavou či roztlačeným banánom. Prechod z ochuteného jogurtu na biely si môžete spríjemniť čerstvým ovocím a chuť na sladké zaháňať napríklad vysokopercentnou čokoládou, orechmi, tyčinkou Matcha Tea Snack bar, ktorá je sladená práve čakankovým sirupom a neobsahuje biely cukor, alebo napríklad Matcha Tea shakom s príchuťou marhuľa, mango či jahoda, ktorý je sladený sušeným ryžovým sirupom. Oba produkty navyše obsahujú ďalšie živiny, vitamíny a vlákninu, vďaka ktorej zasýtia a nie sú len prázdnymi sladkými kalóriami.
Výhodou cukrového detoxu je, že ovocie a ďalšie potraviny vám po chvíli začnú chutiť ako sladkosti, takže keď vytrváte, máte sa na čo tešiť.
Zaraďte tradičné „zdravé potraviny“
Aj pre cukrový detox platí, že čím viac prírodných potravín zjete, tým lepšie pre vaše zdravie. Čerstvé ovocie, zelenina, celozrnné pečivo, či jednoduché prílohy, ako je napríklad ryža, zemiaky, alebo napríklad tekvica urobia pre váš organizmus oveľa viac ako priemyselne spracované sladkosti. Siahnite vždy po čo najprirodzenejších produktoch a skontrolujte si množstvo cukrov vo výživovej tabuľke. Namiesto sýtených nápojov, energeťákov, alebo kávových nápojov plných cukru si ušejkujte originálny japonský Matcha Tea, ktorý si dochutíte mliekom, ovocnou šťavou, alebo korením. Výhodou takého nápoja je, že dodá energiu a vy máte úplnú kontrolu nad tým, čo do neho pridávate. Hľadajte však skutočne pravý a kvalitný čaj matcha z Japonska, nezmierte sa s menej kvalitnou náhradou.