posila pre imunitný systém
Pretože zdravie je to najdôležitejšie, čo máme, je potreba sa oň dobre starať a chrániť ho. Náš imunitný systém by sme mali neustále posilňovať dostatočným príjmom vitamínov, tekutín a vyváženej stravy. Súčasťou tejto stravy by taktiež mal byť dostatok antioxidantov.
ČO sú antioxidanty?
Bunky v našom tele sú neustále pod paľbou škodlivých látok. Zdrojom týchto škodlivín býva napríklad:
→ znečištené životné prostredie,
→ stres,
→ fajčenie,
→ nevhodná strava,
→ pliesne.
Tieto škodlivé látky vytvárajú v našom tele nestabilné molekuly, tzv. voľné radikály, ktorým chýba jeden elektrón. Voľné radikály sa tento chýbajúci elektrón snažia ukradnúť zo zdravých buniek, ktoré týmto poškodzujú.
Boj proti voľným radikálom
Naše telo se s týmito radikálmi vie do určitej miery vysporiadať, ale pokiaľ množstvo voľných radikálov presiahne určitú mieru, môže dochádzať k rýchlejšiemu poškodzovaniu buniek a tkaniva. Práve antioxidanty pomáhají tomuto poškodzovaniu zabraňovať, pretože majú jeden elektrón naviac, ktorým kŕmia voľné radikály, a tým ich neutralizujú.
Kde antioxidanty nÁjdeme?
Pretože medzi najsilnejšie antioxidanty patria hlavne vitamíny A, C a E, najviac ich nájdeme v čerstvom ovocí a zelenine, ale taktiež v kakaových bôboch alebo v potravinách bohatých na fytochemikálie (okrem ovocia a zeleniny taktiež čaj alebo korenie). Aby bol náš boj proti voľným radikálom čo najúčinnější, mali by sme jesť čo najširšie spektrum antioxidantov, pretože sa vo svojich účinkoch vzájomne doplňujú. Držať by sme sa mali hlavne prirodzených antioxidantov a po chemicky upravených prípravkoch a vitamínoch šiahať až ako po záložnom pláne. Aj tu však ale platí pravidlo všetkého s mierou!
Medzi potraviny bohaté na antioxidanty patria hlavne tie sýto sfarebné druhy ovocia a zeleniny. Z kategórie ovocia sú na tom najlepšie: čučoriedky, brusinky, ríbezle, maliny, černice a iné druhy lesného ovocia, čerešne, hrozno, slivky apod. Uvádza sa taktiež rakytník a arónia (čierna jarabina) či exotické ovocie ako je acai, citrusové plody či kiwi.
U zeleniny platí rovnaké pravidlo – čím sítejšia farba, tým väčší obsah antioxidantov. Významné množstvo antioxidantov má napr.: brokolica, špenát, paradajky, avokádo, paprika, kel, mrkva alebo červená repa, ale zabúdať by sme taktiež nemali ani na cibulu nebo cesnak. Antioxidanty nájdeme i v korení, bylinkách a nápojoch. Skvelým zdrojom je napríklad škorica, majoránka, oregáno, kurkuma, rozmarýn, kôpor, mäta, šalvia či tymián.
Medzi ďaľšie potraviny bohaté na antioxidanty patria rastlinné oleje a to hlavne panenský olivový, celozrnné výrobky, lúštěniny, huby, orechy alebo kakaové bôby (ideálne nepražené, ale antioxidanty obsahuje i kvalitná horká čokoláda).
Vysoký obsah antioxidantov majú i niektoré nápoje ako napríklad hroznová šťava, červené víno alebo zelený čaj. Hlavne čaj matcha obsahuje vďaka svojmu spracovaniu veľké množstvo antioxidantov.
Prečo zrovna čaj matcha? Pretože čajové listy pre matcha se upravujú unikátnym spôsobom. Najemno mletý japonský zelený čaj matcha obsahuje široké spektrum rôznych antioxidantov. Čajové plantáže se na posledné tri týždne zakryjú sieťami tak, aby k listom prenikalo len minimum svetla a listy tak produkujú veľké množstvo zeleného farbiva – chlorofylu.
Potom sa lístky oberú, ošetria parou (tak sa zabráni oxidácii a nestane sa nám z lístkov čierny čaj), usušia sa teplým vzduchom a melú sa na jemný prášok (až púder), aby si zachovali maximum prospešných látok. Prospešné látky:
→ katechiníny - látky s výrazným detoxikačným účinkom,
→ aminokyseliny, ktoré pomáhajú udržať duševnú bdelosť a zároveň uvolňujú telo,
→ chlorofyl, ktorý má silné detoxikačné schopnosti a pomáha vyplavovať toxíny a ťažké kovy z tela.
Vitamínová bomba na podporu imunity
V Matcha Tea nájdeme i vitamíny A, C, E, ktoré se radia medzi silné antioxidanty, ale taktiež stopové množstvÁ minerálov (železo, vápnik, draslík, zinok) a vysoký obsah vlákniny (udáva sa až 30 %).
Pretože pri pití Matcha Tea pijeme celý list čajovníku namletý na jemný prášok, môže naše telo vyťažiť maximum zo všetkých benefitov, ktoré matcha ponúka, a získať tak maximum antioxidantov. Keď ešte naviac do matcha primiešame čerstvú ovocnú šťavu, med, zázvor alebo korenie, veľmi ľahko a rýchlo si tak ušejkrujeme vitamínovú bombu na podporu imunity.