Chcete prekvapiť svojich priateľov zaujímavým drinkom? Pripravte im Matcha mandľový shake!
Ingrediencie
SHAKE:
- 1 plechovka plnotučného kokosového mlieka (vychladeného cez noc)
- 1/2–3/4 šálky studeného mandľového mlieka alebo kokosovej vody
- 4 g Matcha Tea
- 1 lyžica čistého vanilkového extraktu (môžete pridať lyžičku dužiny z vanilkového struku)
- 2 väčšie mäkké vykôstkované ďatle (napr. odroda Medjool)
- 1/2 malého zrelého avokáda (ošúpané a vykôstkované)
- 1 veľmi zrelý banán (alebo 1/2 veľkého banánu), najlepšie mrazený
- 1 malá hrsť mladého špenátu
- 2 lyžice mandľového masla
- štipka soli
- kakaová drvina (na posypanie, ak chcete)
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM:
- 2 lyžice nesladeného kakaa
- 2 lyžice medu (pre vegánov javorového sirupu)
- 1/3 šálky kokosového mlieka z plechovky
- 1/4 lyžičky soli
- 45 g horkej čokolády (prípadne sa uistite, že je vegánska)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
SHAKE:
1. Z chladničky vyberieme plechovku kokosového mlieka.
2. Otvoríme ju a zložíme vrstvu kokosovej smotany.
3. Odmeriame si cca 1/2 šálky smotany a zvyšok smotany si uschováme na ďalšie použitie.
4. Kokosovú vodu, ktorá zostala v plechovke, si uschováme tiež.
5. Do mixéra vložíme kokosovú smotanu, 1/2 šálky mandľového mlieka (alebo zvyšnú kokosovú vodu), matcha, vanilku, datle, avokádo, banán, špenát, mandľové maslo a štipku soli.
6. Mixujeme cca 1–2 minúty, pokým nie je zmes hladká a krémovitá.
7. Prípadne pridáme zvyšnú 1/4 šálky mandľového mlieka.
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM:
1. V malom hrnci zmiešame dohromady kakao, med, kokosové mlieko a soľ a za stáleho miešania zahrievame na miernom ohni, kým sa čokoláda nerozpustí.
2. Po dobu 5 minút udržujeme mierny var za občasného miešania.
3. Vypneme sporák, pridáme zostávajúcu čokoládu a vanilku a vymiešame do hladka.
4. Pokiaľ nám krém zostane, môžeme ho uchovať v chlade vo vzduchotesnej nádobe a neskôr ohriať na miernom ohni za stáleho miešania alebo opatrne v mikrovlnnej rúre.
5. Do 2 pohárov nalejeme teplú čokoládu, pridáme Matcha shake a môžeme posypať kakaovou drvinou.