Matcha makrónky mangovou a matcha čokoládovou náplňou

Profil Antónii @cakes_by_antonia sledujeme už dlhšiu dobu. Je to maminka na materskej dovolenke, ktorú baví pečenie. Zistila, že pečenie baví nielen ju samotnú ale i jej okolie ... :-). Začala tak piecť pre svojich známych pre rôzne príležitosti a výročia.  

 Antonia o sebe-2

 

Presne tento pocit máme s Antóniiných koláčikov i my. Nielenže skvele vypadajú ale aj chutia proste fantasticky. Je cítiť a vidieť, že to robí naozaj s radosťou a láskou. Požiadali sme ju preto, či by nám s matcha niečo neupiekla a neposlala pre našich zákazníkov recept. Vybrala si matcha makrónky a takto to dopadlo :-). Upiekla nám 2 druhy. Matcha makrónky s mangovou a matcha čokoládovou náplňou.

 

makronky_2 matcha makronky

 

 

RECEPT

Potrebujeme

Na škrupinky:
 
  • 150g mandľovej múky
  • 150g práškového cukru
  •   55g bielkov
  • 150g krišt. cukru
  •   40g vody
  •     6g (3 sáčky Matcha Harmony)

 


Náplň s matcha čokolády:

  • 200g bielej čokolády
  • 100ml šľahačkovej smotany
  •   4g (2 sáčky Matcha Harmony)

 

Mango náplň:

  • 100g bielej čokolády
  •   50ml šľahačkovej smotany
  •     2pl mango pasty

 

Postup

  • do misky si preosejeme práškový cukor a mandľovú múku (ideálna je extra jemná na makrónky)
  • pridáme 6g (3 sáčky Matcha Harmony)
  • hmota chytí krásnu zelenkavú farbu - nedofarbujeme už
  • primiešame bielky (55g) a vymiešame stierkou jednotnú pastu
  • pastu si odložíme bokom 

  • do kuchyňského robota dáme bielky (55g) a nachystáme si nástavec na šľahanie, zatial však ešte nešľaháme 
  • nachystáme si cukrový rozvar
  • do hrnca dáme kryštáľový cukor a vodu
  • varíme spolu na najvyššom stupni, kým rozvar nedosiahne teplotu 112°C (použijeme kuchyňský teplomer)
  • v tejto chvíli zapíname robot, v ktorom sme si nachystali bielka na najvyššie otáčky (rozvar nechávame ale stále variť)
  • keď rozvar dosiahne 118 °C pomaly ho prilievame tenkým prúdom po stene misky k polovyšľahaným bielkom
  • šľaháme do vychladnutia misky
  • hotový sneh na 3x zamiešame k pripravenej paste
  • miešame, kým nám hmota nesteká zo stierky ako stuha 
  • okrúhlou špičkou striekame makrónky na silikónovú podložku
  • Tip: s plechom nakoniec pobúchame napr. o stôl, aby sme sa zbavili bubliniek 
  • pečieme 8 min. na 135°C a dalších 8 min. na 125°C
 

Matcha náplň:
 
  • horúcou smotanou zalejeme bielu čokoládu
  • pridáme 4g matcha (2 sáčky Matcha Harmony) a rozmiešame na jednotnú konzistenciu
  • prenesieme do zdobiaceho vrecúška s okrúhlou špičkou a dáme chladiť do chladničky na pár hodín

 

Mango náplň:

  • horúcou smotanou zalejeme bielu čokoládu
  • rozmiešame a pridáme mango pastu
  • prenesiene do vrecúška na zdobenie s okrúhlou špičkou a necháme vychladnúť v chladničke pár hodín

 

Makrónky - jednotlivé škrupinky rozložte na pracovnú plochu. Na spodnú stranu polovici z nich nastriekajte do stredu krém a priklopte zostávajúcimi makrónkami. Opatrne stlačte tak, aby sa krém dostal až ku krajom. Dajte pozor, aby ste krehké škrupinky makróniek nerozmačkli!

 

PÁR TIPOV:

Bielky
Nechajte ich odležať aspoň 24 hodín, lepšie sa vyšľahajú a sneh je pevnejší. Obsahujú menej vody a preto makrónky rychlejšie zaschnú. Použiť môžete i uschované zmrazené bielky.

Vláčnosť
Pokiaľ sa makrónky trochu nedopečú a tažko sa Vám oddeľujú od papieru, neachajte ich státa doruhého dňa. Budú sa potom lepšie odlepovať. Pokiaľ sa Vám škrupinky zdajú byť po upečení tvrdé, neľakajte sa, po rozložení budú krásne vláčne. 

Rozležanie
Makrónky plňte 12 hodín pred tým, než je budete podávať. Potrebujú sa dostatočne rozležať. Upečené nenaplnené makrónky uschovajte vo vzduchotesnej nádobe alebo jednoducho zmrazte.

Matcha
U pečenia s matcha všeobecne rozhodne neplatí, čím viac tým lepšie! Doporučujeme naozaj držať sa predpísaných pomerov.

 

Pre spríjemnenie pečenia si namiešajte Vaše obľúbené matcha iced tea alebo matcha iced latte. Uvidíte, že Vám bude odsýpať jedna radosť :-).